Ulrum gaat op zoek naar verhalen achter meerdere panden in het dorp. Over heel veel panden zijn prachtige verhalen bekend. De verhalen komen er niet vanzelf en daarom hebben we voor WERK& Ulrum oproepen geplaatst om mensen te zoeken uit de verschillende buurten van Ulrum die mee willen kijken welke panden en plekken voor Ulrum belangrijk zijn en wat de verhalen achter die panden zijn.

een bijzonder verhaal van Ulrum: de Oude Centrale Bakkerij
De Oude Centrale Bakkerij aan de H. Scholtestraat 3 heeft een lange historie en is nog steeds in gebruik. Het gebouw roept mooie herinneringen op in Ulrum. De geur van vers brood die je al kon ruiken als je nog maar in de buurt van het pand kwam. Heerlijk! En ook als je vandaag de dag voor het pand staat, zie je aan de details in het pleisterwerk: dit is een pand van formaat. Een pand met een verhaal.

het beoogde resultaat: aanpak tegen verpaupering en leegstand
Op basis van de verhalen van Ulrum ontwikkelen bewoners in de werkgroep WERK& Ulrum in samenwerking met een aantal professionals van Stichting Libau, de adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit in Groningen en Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Hanzehogeschool Academie van Bouwkunst, Stichting Ulrum 2034, DEEL& Ulrum en bureau Dearhunter een aanpak tegen verpaupering/leegstand waardoor Ulrum in de toekomst mooi en leefbaar blijft.

waarmee onderscheidt het project zich?
Dat er nu eens niet vanuit een bureau wordt gekeken naar de mogelijkheden van een dorp, maar vanuit de (belevingswereld van) de bewoners zelf. Bovendien wordt de methode zo opgezet dat deze ook in andere krimpgebieden zoals Oost-Groningen toe te passen moet zijn. Wat we nu in Ulrum doen, gaat dus ook andere krimpgebieden helpen.

waar staat het project nu?
De plannen rond WERK& Ulrum zijn goed ontvangen. Er hebben zich al veel inwoners van Ulrum aangemeld en het plan is ook goed opgepikt door de Groningse pers. Op het blog van DEEL& Ulrum kun je de oproep bekijken en de voortgang van WERK& Ulrum volgen.